schetsenfuif 923..Worst is een vleesproduct dat gewoonlijk gemaakt wordt van gemalen vlees, dierlijk vet, zout (en vaak suiker), specerijen en/of kruiden, dat vanouds in een voornamelijk uit collageen bestaand deel van een dierendarm bewaard wordt; tegenwoordig wordt daarvoor ook ander materiaal gebruikt, gemaakt van collageen, of ook van oneetbaar cellulose of plastic.Een worst is meestal langwerpig, met een middellijn van 1-10 cm en een lengte van 2 tot 30 cm.Iemand een worst voorhouden, betekent dat men iemand zonder garantie iets goeds in het vooruitzicht stelt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 30% van de Nederlanders worst op brood eet.Chorizo is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft.
Het verhaal gaat dat een geestelijke uit Badajoz in 1576 voor het eerst de naam churizo gebruikte (Catalaans voor 'druipend vet') omdat de worsten tijdens het drogen vet lekten. Vanaf circa 1600 komt de chorizo regelmatiger in Spaanse geschriften voor.
Plokworst is een veelal gerookte in de buitenlucht gedroogde worst van grof rundvlees zonder zeen, vet varkensvlees en spek. De smaak is zout.
Ossenworst is een van oorsprong Amsterdamse worst, die oorspronkelijk van ossen gemaakt werd. Deze specialiteit vindt haar oorsprong in de zeventiende eeuw, toen op grote schaal ossen uit Denemarken en Duitsland werden geïmporteerd.De saucijs - waarvan de naam is afgeleid van het Franse woord saucisse - is verwant met de braadworst, zij het dat de saucijs dikwijls korter en iets dikker is.
In bepaalde afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika is door kolonisten de droge worst meegenomen vanwege de lange houdbaarheid. De droge worst is daar nog steeds populair.

Reacties

Populaire posts