bik (2)..



Lambiek was eertijds een seizoensbier dat enkel tijdens de wintermaanden gebrouwen werd maar nu heeft men middelen om de temperatuur tijdens het gistingsproces in de hand te houden. De nodige gisten zijn echter nog altijd enkel van begin oktober tot eind april aanwezig in de juiste verhoudingen. Vroeger was het brouwen zelfs verboden voor de naamdag van de beschermheilige van Brussel, Sint-Michiel (29 september) of na die van de andere drakendodende heilige Sint-Joris (23 april). Dit kwam ook goed uit: lambiek werd eerst gebrouwen door boeren. Zij deden dat na hun oogst, zodat ze over graan en tijd beschikten.



Het gebruik van hop vormt het belangrijkste verschil met de voorgangers van lambiek. Voor het werk de novus modus fermentandi cervisiam van 1364 werd in heel het Heilig Roomse Rijk gruit toegevoegd om het bier bewaarbaar te maken. Pas na dit werk begonnen bierbrouwers op grote schaal hop te gebruiken vanwege de conserverende werking. Hop gaat de verzuring tegen omdat het de melkzuurbacteriën uitschakelt. Omdat een sterke, bittere smaak en geur van hop niet gewenst is in lambiek, wordt uitsluitend gebruikgemaakt van overjaarse hop, vrouwelijke, onbevruchte bellen die 2-3 jaar oud zijn. Dit gebruik van relatief veel (5 gram per liter) en oude hop is typisch voor lambiek. Lambiek is immers een zuur bier en met jongere hop zou het te bitter smaken en met minder hop zou het niet goed bewaren.



Doordat traditionele lambiekbieren worden gebotteld in champagneflessen, zijn ze doorgaans goed te onderscheiden van de commerciële varianten. Slechts enkele commerciële lambiekbieren worden nog afgevuld in champagneflessen. Om te diversifiëren tussen de zure geuze en de nieuwe commerciële geuze wordt de zure geuze vaak op de markt gebracht onder de naam "oude geuze". De commerciële varianten worden soms smalend "capsulekensgeuze" genoemd, omdat op de fles een kroonkurk zit in plaats van een echte kurk. Capsulekensgeuze wordt verkocht in flesjes van 25 centiliter, maar oude geuze in champagneflessen van 75 centiliter. Een passend glas bevat de helft van een fles als inhoud, dus 37,5 centiliter. Een glas voor geuze is konisch, een glas voor lambiek is cilindrisch.



In het Urbanusalbum "De laatste dagen van Urbanus" is Lambik's gezicht aan de muur van een ziekenhuis te zien als reclameaffiche voor faceliften. Zijn oude gezicht uit de oorspronkelijke albums staat op onder de hoofding "Voor", zijn gezicht in de latere, hertekende versies onder de hoofding "Na".



Willy Vandersteen tekende Lambik al in de winter van 1944-1945 op een reeks losse tekenbladen. De figuur heette toen nog "Pukkel". Later kreeg hij de naam "Lambik", gebaseerd op de biersoort "Gueuze Lambic", waar Vandersteen verzot op was.



In "Het zingende nijlpaard", "De sterrenplukkers" en "De 7 schaken" krijgen we een idee hoe Lambik er als kind moet hebben uitgezien. In een aantal albums beweert hij oudstrijder uit de Eerste Wereldoorlog te zijn. (Bij gevaar in huis haalt hij soms zijn uitrusting van '14-'18 boven, zoals in "De Tartaarse helm" (1951). In "De windmakers" (1959) blijkt het oude spul niet erg bruikbaar meer. In latere albums wordt zijn uitrusting meer omschreven als "souvenirs" uit die tijd.)



Lambiek heeft meerdere betekenissen:

* Een stripfiguur in de reeks Suske en Wiske, zie Lambik
* Belgisch bier, zie Lambiek (bier)
* Een stripwinkel en galerie uit Amsterdam, de eerste stripwinkel ter wereld.

met dank aan wikipedia..

Reacties

  1. Anoniem19:26

    Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dag Zwarte Piet.. en dan nu echt?